ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΟΥ; - DO I HAVE TO NEUTRE MY RABBIT?

Αιώνιες απορίες κουνελογονέων: <<Να στειρώσω το κουνελάκι μου; Μήπως να το ζευγαρώσω μια φορά να φύγουν οι ορμές; Έλα μωρέ, χαζομάρες, σιγά μη το στειρώσω, είναι για να παίρνουν οι γιατροί περισσότερα χρήματα μια χαρά θα είναι κι έτσι.>>

Αν είστε σε μία από αυτές τις κατηγορίες συνεχίστε, να διαβάζετε.

Επειδή, όμως, έχουμε συναντήσει και πολλούς που δε σηκώνουν λέξη παραπάνω, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεχάστε όσα ξέρετε περί στειρώσεων.

 

Τα κουνελάκια είναι θηλαστικά και αναπαραγωγικά ζωάκια. Αυτό σημαίνει πως η φύση τα έχει προικίσει με τη δυνατότητα να γεννάνε, να θηλάζουν, να αναπαράγονται, δηλαδή να δημιουργούνται μεγάλοι πληθυσμοί κουνελιών, καθώς μια γέννα περιλαμβάνει 4-8 μωρά, ενώ μια κουνέλα γεννά 3-4 φορές το χρόνο, συνεπάγεται 12-32 κουνέλια κάθε χρόνο. Τώρα, ας γυρίσουμε στα οικόσιτα κουνέλια. Καταλαβαίνετε πως αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος. Ειδικά, για έναν μη εκτροφέα. Γιατί, που θα πάνε όλα αυτά τα κουνέλια; Ήδη, υπάρχουν τόσα κουνελάκια εκεί έξω που ζητάνε σπίτι, τα δικά σας θα αυξήσουν τον ήδη υπάρχοντα αριθμό, από αδέσποτα κουνελάκια. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες αρπακτικών κατοικίδιων όπως ιδιοκτήτες φιδιών που για αυτούς η δωρεά ενός κουνελιού, είναι θετική, μιας και δεν θα ξοδευτούν για τη διατροφή του αγαπημένου τους κατοικίδιου.

 

Αν, λοιπόν, θέλετε να ζευγαρώσετε το κουνελάκι σας, σκεφτείτε τις συνέπειες, δηλαδή:

Ας δούμε τα οφέλη της στείρωσης στα κουνελάκια:

Όλα καλά, όμως η στείρωση δεν έχει τίποτα αρνητικό;

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνεται η στείρωση;

Πόσο κοστίζει μια στείρωση;

Ποιον κτηνίατρο να εμπιστευτώ;

 

1. Δε θα βρείτε εύκολα άτομα, για να δεχτούν τα μωρά-κουνέλια στην οικογένειά τους, υπάρχουν τόσα αδέσποτα και μη κουνελάκια εκεί έξω. Εκτός αυτού, ένας μη σωστός απογαλακτισμός φέρει ποικίλα προβλήματα στην υγεία τους.

 

2. Η πιο πιθανή και εύκολη υιοθεσία θα είναι σε ιδιοκτήτες αρπακτικών ή κυνηγούς, οπότε το κουνελάκι θα γίνει γεύμα κατά 80%.

 

3. Αγοραπωλησίες, αν δεν έχετε άδεια εκτροφέα, απαγορεύεται και διώκεται από το νόμο, σε περίπτωση που σας καταγγείλουν, οπότε εάν έχετε σκεφτεί να ζευγαρώνετε κουνέλια για το κέρδος, λυπάμαι, αλλά τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

 

4. Η κουνέλα μπορεί να πεθάνει από συνεχείς, χωρίς μέτρο γέννες. Αν ζευγαρώσετε μία φορά το κουνελάκι σας, θα αγριέψει, ενώ τα προβλήματα στο γεννητικό σύστημα, δε θα εξαλειφθούν από τη μία φορά.

 

Αυτές είναι μερικές από τις συνέπειες που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν ζευγαρώσετε το κουνελάκι σας.

Εμείς, σαν σελίδα, επειδή γίνονται πολλά λάθος βήματα στο θέμα του ζευγαρώματος και της γέννας, αν δεν είστε εκτροφέας, θα σας παρακαλούσαμε να μην τα ζευγαρώσετε καμία φορά. Είμαστε υπέρ της στείρωσης και θα σας εξηγήσουμε παρακάτω.

 

 Τι γίνεται, λοιπόν, αν δεν γεννάνε ή δεν ζευγαρώνουν τα κουνέλια;

Εφόσον αναπαράγουμε τα ζώα οπότε και προφανώς, επεμβαίνουμε στη φύση τους και όπως ξέρουμε η φύση “εκδικείται”. Θα εμφανιστούν, πολλά προβλήματα υγείας, ειδικά στο γεννητικό σύστημα τόσο του αρσενικού κουνελιού, όσο και του θηλυκού και η στείρωση είναι μονόδρομος. ΠΡΟΣΟΧΗ, η στείρωση θα πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από ειδικό γιατρό. Ένας μη ειδικός γιατρός (ειδικός ΜΟΝΟ για σκύλους και γάτες δηλαδή) μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως αναπηρία, ή ακόμα και θάνατο στο αγαπημένο μας κουνελάκι.

 

Οπότε, η στείρωση δεν επεμβαίνει στη φύση; Αποτελεί σωτήρια λύση για την ευζωία του κατοικίδιου μας και ειδικά για το κουνελάκι μας;

 

Ας δούμε τα οφέλη της στείρωσης στα κουνελάκια:

1. Δε θα πάθουν καρκίνο στα γεννητικά τους όργανα. Το 60% των κουνελιών, που είναι πάνω από 3 χρονών και παραμένει αστείρωτο, θα εμφανίσει σύμφωνα με μελέτες καρκίνο στα γεννητικά όργανα. Με τη στείρωση, είναι βέβαιο πως δεν θα εμφανιστεί, αρκεί η επέμβαση να γίνει πριν τα 3 του χρόνια. Ο καρκίνος σε άλλα μέρη του οργανισμού, δεν εγγυάται σε καμία των περιπτώσεων με ή χωρίς στείρωση, αλλά άμα υπάρξει καρκίνος στα γεννητικά όργανα θα υπάρξουν μεταστάσεις και σε άλλα μέρη του οργανισμού, που θα οδηγήσουν στο θάνατο του κουνελιού μας.

 

Από τη στιγμή που τα στειρώνουμε, εγγυόμαστε πως δε θα νοσήσουν από καρκίνο στα γεννητικά όργανα, που όπως είδαμε είναι μεγάλο το ποσοστό των νοσούντων μη αστείρωτων κουνελιών. Οπότε, αυξάνουμε το προσδόκιμο ζωής τους. Δηλαδή, θα ζήσουν μαζί μας αρκετά χρόνια.

 

2. Το κουνελάκι μας δεν θα πάσχει από ορμονικό στρες. Όλα τα κουνέλια που δεν έχουν στειρωθεί πάσχουν από ορμονικό στρες. Δηλαδή, θέλουν μονίμως να ζευγαρώσουν και αυτό έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά τους. Ένα στειρωμένο κουνέλι είναι αυτομάτως χαρούμενο, καθώς δεν πάσχει από ορμονικό στρες.

 

Ένα ζήτημα, όχι στο θέμα υγεία τους, όσο για εμάς, είναι το συνήθειο της τουαλέτας.

Τα αστείρωτα κουνέλια θα κάνουν παντού την ανάγκη τους, γιατί αυτό τους “λένε” οι ορμόνες τους. Θέλουν να μαρκάρουν τη περιοχή τους, για την επίτευξη του ζευγαρώματος. Αν στειρωθεί, δε θα έχετε πρόβλημα με την τουαλέτα του, μπορεί να έχετε λόγω χαρακτήρα, αλλά ένα στειρωμένο κουνέλι μαθαίνει εύκολα σε σχέση με ένα στείρωτο, που μπορεί να μην μάθει και ποτέ.

 

3. Δε θα είναι επιθετικό. Οι ορμόνες σε ένα αστείρωτο κουνέλι, το κάνουν πιο επιθετικό. Δαγκώνει, ορμάει/επιτίθεται/γρυλίζει, καβαλικεύει είτε εμάς είτε παιχνίδια αν είναι αστείρωτο, αν στειρωθεί το κουνελάκι μας, όλα αυτά εξαλείφονται.

 

4. Αν θέλετε να έχετε παραπάνω από ένα κουνέλι, η στείρωση γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αστείρωτα κουνέλια ιδίου ή διαφορετικού φύλου (εδώ θα έχετε γέννες) δε πρόκειται να σμίξουν ποτέ, επιθέσεις, τσακωμοί, τραυματισμοί μέχρι ακόμα θανάτου, θα γίνονται συχνά στο σπίτι. Τα στειρωμένα κουνέλια έχουν μεγάλες πιθανότητες να σμίξουν και να έχουν μια αρμονική ζωή.

 

5. Συχνό φαινόμενο στα θηλυκά κουνέλια είναι οι ψευδοκυήσεις. Το θηλυκό, νομίζει δηλαδή, πως είναι έγκυος και συμπεριφέρεται σαν έγκυος, γίνεται επιθετικό, φτιάχνει φωλιές με το μαλλί του κλπ. Οι ψευδοκυήσεις, σταματάνε με τη στείρωση.

 

6. Τα θηλυκά κουνέλια, εκτός από καρκίνο, εμφανίζουν πυομήτρα, δηλαδή πύον στη μήτρα.

Αν εμφανιστεί, η στείρωση είναι μονόδρομος, ενώ με τη στείρωση δε θα εμφανιστεί ποτέ. Στα δε αρσενικά ερεθίζονται και πρήζονται οι όρχεις που εκτός από τον πόνο, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση όγκου. Αν αρχίζουν και πρήζονται/ερεθίζονται οι όρχεις, η λύση είναι μία…στείρωση.

 

7. Με τη στείρωση δε συμμετέχουμε κι εμείς στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κουνελιών, οπότε λιγότερα κουνέλια αδέσποτα. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργος ο όρος αδέσποτος σε κουνέλι, αλλά στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν βρεθεί πολλά παρατημένα κουνέλια σε δρόμους, στα σκουπίδια, σε πάρκα δήμων και σε άλλα μέρη. Μπορεί, εσείς, να δώσετε το κουνελάκι σας για υιοθεσία, αυτό δε σημαίνει πως η επόμενη οικογένεια θα το φροντίσει, και δεν θα το παρατήσει.

 

Όπως, είδαμε, η στείρωση βοηθά τα κουνελάκια μας να μην νοσήσουν, οπότε αυτό σημαίνει πως δεν τους κάνουμε κακό, κακό θα τους κάνουμε αν τα στειρώσουμε σε ανειδίκευτο γιατρό.

 

Γύρω από τη στείρωση, τριγυρνάνε και κάποιοι μύθοι. Όπως, πως θα αλλάξει ο χαρακτήρας τους. Τα κουνέλια έχουν χαρακτήρα και το κάθε κουνέλι διαφέρει από το άλλο. Αν ένα κουνελάκι είναι γενικά επιθετικό, με τη στείρωση δε θα αλλάξει, πρέπει να βρούμε την αιτία και να δημιουργήσουμε σιγά σιγά δεσμούς εμπιστοσύνης, αν όμως ξαφνικά έγινε επιθετικό, τότε είναι θέμα ορμονών. Με τη στείρωση σιγουρευόμαστε πως δε θα νοσήσει από κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσε να προκληθεί από τα γεννητικά του όργανα, που όπως είδαμε ποικίλουν, πως θα έχει μια σταθερή τουαλέτα, πως δε θα πάθει ορμονικό στρες που θα το κάνουν πιο άγριο, πιο επιθετικό. Δεν αλλάζουμε τη προσωπικότητά του και ούτε σημαίνει πως θα μας αγαπήσει πιο πολύ ή πιο λίγο.

  

Όλα καλά ως εδώ, η στείρωση δεν έχει τίποτα αρνητικό;

Όλα έχουν το ρίσκο τους. Ένα κουνελάκι μπορεί να πεθάνει πάνω στην επέμβαση ή μετά την επέμβαση να μολυνθεί η πληγή του, να ανοίξουν τα ράμματα και να έχει κάποια αιμορραγία, ακόμα και να πεθάνει μετά τη στείρωση. Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα αν έχετε ένα υγιέστατο κουνελάκι και ένα ειδικευμένο κτηνίατρο που θα κάνει τη στείρωση, οπότε οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι μικρές.

Μετά τη στείρωση, όλα είναι πιθανά, καθώς το κουνελάκι θα έχει πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε σας προτείνουμε να το παρακολουθείτε τις πρώτες 24 ώρες συνέχεια και να του δίνετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνεται η στείρωση;

Η στείρωση γίνεται από την ηλικία των 6 μηνών ως το 5ο έτος της ηλικία ενός κουνελιού. Αν το κουνελάκι σας είναι άνω των 2 ετών, ζητήστε από το γιατρό σας και αιματολογικές εξετάσεις πλην της κλινικής εξέτασης. Εμείς σας προτείνουμε όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο, ειδικά από 9 μηνών ως 18 μηνών είναι η ιδανική ηλικία κατ’ εμάς, καθώς το κουνελάκι θα είναι υγιέστατο, η πληγή από τη στείρωση θα κλείσει πιο γρήγορα, θα έχει ένα ιδανικό βάρος για να του χορηγηθεί η αναισθησία στην κατάλληλη δοσολογία και γενικά θα είναι πιο ελεγχόμενη η όλη διαδικασία. Όσο πιο μεγάλο τόσο περισσότεροι οι κίνδυνοι που θα εμφανιστούν, ειδικά πάνω στην επέμβαση. Για ηλικίες άνω των 6 ετών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε οπωσδήποτε με τον κτηνίατρό σας. Θεωρείται μεγάλο ρίσκο και οι περισσότεροι δεν αναλαμβάνουν τη στείρωση, λόγω της μεγάλης πιθανότητας να πεθάνει ή να πάθει κάτι πάνω στην επέμβαση.

 

Πόσο κοστίζει μια στείρωση;

Εδώ κυκλοφορούν διάφορες τιμές στην “αγορά”. Σε ένα αρσενικό μπορεί να είναι από 70-120 ευρώ και σε ένα θηλυκό από 80-140 ευρώ. Οι τιμές διαφοροποιούνται, γιατί στα αρσενικά η επέμβαση είναι ορχεκτομή, ενώ στα θηλυκά είναι αφαίρεση ωοθηκών, σάλπιγγων και μήτρας. Στα κουνέλια άνω των 2 χρονών, καλό θα ήταν να ζητάτε και αιματολογικές εξετάσεις, πριν τη στείρωση. Η τιμή της στείρωσης περιλαμβάνει κλινική εξέταση (χωρίς αιματολογικές), το χειρουργείο, τα φάρμακα και τα ράμματα.

 

Ποιον κτηνίατρο να εμπιστευτώ;

Ο γιατρός θα πρέπει να έχει ειδίκευση στα εξωτικά ζώα, γιατί σε αυτή τη κατηγορία βρίσκονται τα οικόσιτα κουνέλια και πιο ειδικά, εξειδίκευση στα κουνέλια. Καλό θα ήταν να μην εμπιστευτείτε κάποιον που δε θα σας χορηγήσει παυσίπονο και αντιβίωση μετά την επέμβαση, το κουνελάκι σας θα υποφέρει από τον πόνο χωρίς παυσίπονο, ενώ μπορεί να προκληθεί κάποια μόλυνση χωρίς αντιβίωση. Επίσης, μην πάτε στο πιο φθηνό γιατρό, επειδή είναι πιο οικονομικός, να πάτε σε γιατρό της εμπιστοσύνης σας, τώρα αν αυτός ο γιατρός είναι και οικονομικός συνεχίστε. Γνώμονας, στην επιλογή μας είναι η ειδίκευση, η εμπειρία και η πείρα του γιατρού και έπειτα το οικονομικό, οπότε ρωτήστε όλες σας τις απορίες πριν επισκεφτείτε έναν γιατρό για το “μεγάλο” βήμα.

 

Ελπίζουμε, να σας βοηθήσαμε στην απόφασή σας.

**********************************************


Eternal questions of rabbit parents: << Should I neuter my bunny? Should I pair it once to let their hormones subdued? I am not going to spent useless money to vets. >>

If you are person in one of these categories, keep reading.

Since we have met many though who do not listen to reason, take a deep breath and forget what you think you know about sterilization.

 

Bunnies are mammals and breeding animals. This means that nature has endowed them with the ability to give birth, to breastfeed, to reproduce, that is, to create large populations of rabbits, as a litter includes 4-8 babies, while a rabbit gives birth 3-4 times a year, implies 12- 32 rabbits each year. Now, let's get back to the domestic rabbits. You understand that this number is huge. Especially for a non-breeder. Where will all these rabbits go? Already, there are so many bunnies out there asking for a home, yours will increase the already existing number, from stray bunnies. In addition, there are many owners of predatory pets such as snake owners for whom the donation of a rabbit is positive for them, since they will not be spent money on feeding their beloved pet.

 

So, if you want to mate your bunny, think about the consequences, namely:

Let's look at the benefits of neutering rabbits:

All right, but sterilization has nothing negative?

At what age should sterilization be performed?

How much does a sterilization cost?

Which veterinarian should I trust?

 

1. You will not easily find people to accept baby rabbits in their family, there are so many strays and  farm rabbits out there. In addition, improper weaning brings with it a variety of health problems.

 

2. The most probable and easy adoption will be in owners of predators or hunters, so the bunny will become a meal by 80%.

 

3. Breeding and selling, if you do not have a breeder license, is prohibited and prosecuted by law, in case you are sued, so if you have considered mating rabbits for profit, I'm sorry, but the fines are hefty.

 

4. The rabbit can die from continuous, unpredictable births. If you mate your bunny once, it will get wild, while the problems in the genital system will not be eliminated once.

 

These are some of the consequences you should consider before mating your bunny.

We, as a page, because there are many wrong steps in the matter of mating and childbirth, if you are not a breeder, we would ask you never to pair them. We are in favor of sterilization and we will explain it to you below.

 

 So what if rabbits do not give birth or mate?

 

Since we breed animals then and obviously, we intervene in their nature and as we know nature "takes revenge". There will be many health problems, especially in the reproductive system of both male and female rabbits and sterilization is one way. CAUTION, sterilization should be done ONLY by a specialist doctor. A non-specialist doctor (specialist ONLY for dogs and cats) can cause many health problems, such as disability, or even death in our beloved bunny.

 

So, does sterilization not interfere with nature? Is it a saving solution for the well-being of our pet and especially for our bunny?

 

Let's look at the benefits of neutering rabbits:

1. They will not get cancer in their genitals. 60% of rabbits, which are over 3 years old and remain sterile, will develop genital cancer, according to studies. With sterilization, it is certain that it will not appear, as long as the operation is done before the age of 3. Cancer in other parts of the body is not guaranteed in any case with or without spaying, but if there is cancer in the genitals there will be metastases in other parts of the body, which will lead to the death of our rabbit.

 

From the moment we sterilize them, we guarantee that they will not get cancer of the genitals, which as we have seen is a large percentage of sick non-sterile rabbits. So, we increase their life expectancy. That is, they will live with us for several years.

 

2. Our bunny will not suffer from hormonal stress. All unfertilized rabbits suffer from hormonal stress. That is, they want to mate permanently and this has an impact on their behavior. A neutered rabbit is automatically happy, as it does not suffer from hormonal stress.

 

One issue, not so much their health as ours, is the habit of the toilet.

Sterile rabbits will defecate everywhere, because that is what their hormones "tell" them. They want to mark their area, to achieve mating. If neutered, you will not have a problem with his toilet, you may have due to character, but a neutered rabbit learns easily compared to a neutered, who may never learn.

 

3. It will not be aggressive. Hormones in a sterile rabbit make it more aggressive. It bites, rushes / attacks / grunts, rides either us or toys if it is sterile, if our bunny is sterilized, all this is eliminated.

 

4. If you want to have more than one rabbit, spaying is done without a second thought.

Sterile rabbits of the same or different sex (you will have calves here) will never mix, attacks, fights, injuries to death, will often take place at home. Spayed rabbits are more likely to mate and have a harmonious life.

 

5. False pregnancies are a common phenomenon in female rabbits. The female, that is, thinks that she is pregnant and behaves like a pregnant woman, becomes aggressive, makes nests with her hair, etc. False pregnancies stop with sterilization.

 

6. Female rabbits, in addition to cancer, show pyometra, ie pus in the uterus.

If it does occur, sterilization is a one-way street, and sterilization will never occur. In males, the testicles become irritated and swollen, which in addition to pain, can lead to the appearance of a tumor. If the testicles begin to swell and become irritated, the solution is sterilization.

 

7. With sterilization we do not participate in the problem of overpopulation of rabbits, so fewer stray rabbits. The term stray in rabbit may seem strange to you, but in Greece and Cyprus many abandoned rabbits have been found on the streets, in the garbage, in municipal parks and elsewhere. You can give your bunny for adoption, it does not mean that the next family will take care of it, and will not give it up.

 

As we have seen, neutering helps our rabbits not to get sick, so this means that we do not harm them, we will harm them if we sterilize them by an unqualified doctor.

 

Some myths revolve around sterilization. Like, how their character will change. Rabbits have character and each rabbit is different from the other. If a rabbit is generally aggressive, it will not change with spaying, we need to find the cause and slowly build trust, but if it suddenly became aggressive, then it is a matter of hormones. With sterilization we make sure that he will not get sick from a problem that could be caused by his genitals, which as we have seen vary, that he will have a stable toilet, that he will not suffer from hormonal stress that will make him wilder, more aggressive. We do not change his personality nor does it mean that he will love us more or less.

 

 All right so far, sterilization has nothing negative?

Everything has its risk. A rabbit can die on or after surgery to infect its wound, open the sutures and bleed, and even die after neutering. You have nothing to fear if you have a very healthy rabbit and a qualified veterinarian who will do the neutering, so the chances of this happening are slim.

After spaying, anything is possible, as the rabbit will have a weakened immune system, so we suggest that you monitor it continuously for the first 24 hours and give it the appropriate medication.

 

At what age should sterilization be performed?

Sterilization takes place from the age of 6 months until the 5th year of a rabbit's age. If your bunny is over 2 years old, ask your doctor for blood tests other than the clinical examination. We recommend the earlier the better, especially from 9 months to 18 months is the ideal age for us, as the rabbit will be very healthy, the wound from neutering will close faster, will have an ideal weight to anesthesia is administered at the appropriate dosage and the whole procedure will generally be more controlled. The bigger the risks that will appear, especially on the operation. For ages over 6 years, you should definitely contact your veterinarian. It is considered a big risk and most do not undertake sterilization, due to the high probability of dying or suffering something during the operation.

 

How much does a sterilization cost?

There are various prices in the "market". In a male it can be from 70-120 euros and in a female from 80-140 euros. Prices vary, because in males the operation is orchiectomy, while in females it is removal of ovaries, fallopian tubes and uterus. In rabbits over 2 years old, it would be good to ask for blood tests before spaying. The price of sterilization includes clinical examination (without hematology), surgery, drugs and sutures.

 

Which veterinarian should I trust?

The doctor should specialize in exotic animals, because in this category are domestic rabbits and more specifically, specialization in rabbits. It would be good not to trust someone who will not give you painkillers and antibiotics after the operation, your rabbit will suffer from pain without painkillers, while an infection without antibiotics can be caused. Also, do not go to the cheapest doctor, because it is cheaper, to go to a doctor of your trust, now if this doctor is also economical, continue. Our choice is based on the specialization, experience and expertise of the doctor and then the financial one, so ask all your questions before visiting a doctor for the "big" step.

 

We hope we have helped you with your decision.


πηγή : https://rabbit-place.com